Følgende artikkel ble publisert på intranetsidene til Det norske (26.11.2014) og Omega AS. «Gamle T-skjorter fikk nytt liv» av: Ingvar F. Solberg, Sr. Kommunikasjonsrådgiver, Det Norske

En ildsjel i Det norskes hverdag

Haldis er tilbake fra nok en tur til Kambodsja. Siden 2008 har hun drevet et imponerende hjelpearbeid. I dag kan 47 barn takke Haldis for at de får skolegang, og mange familier har fått hjelp til en bedre hverdag.

Skolepenger

Det hele startet etter en tur til Kambodsja i 2008. Via kjente ble hun fadder for en liten jente som ikke kunne gå på skolen fordi foreldrene var fattige. Hjemme i Norge fikk jeg støtte av 21 kollegaer på jobben, og da begynte snøballen å rulle. Det har blitt mange turer til Kambodsja siden den gang, og i dag betaler Haldis og sponsorene skolepenger for 43 jenter og 4 gutter.

– Noen av barna har en lett funksjonshemning mens andre har så fattige foreldre at skolegang ikke er mulig. De fleste kommer fra en liten og fattig fiskerlandsby like utenfor byen Sihanoukville. Vi hjelper dem med å fokusere på utdannelse og hjelp til selvhjelp. Mange bor med besteforeldre, naboer eller andre slektninger, forteller Haldis Særsten som jobber i kontraktsavdelingen hos Det norske i Stavanger.

Leier hjelp

HaldisHaldis har ordnet med lokal hjelp og koordinering, noe hun betaler 60 dollar måneden for.

– Ra er en lokal person som jeg stoler på. Han kjenner familiene og sørger for betaling av skolepenger og oppfølging. Vi følger nøye med på overføring av penger og ingen andre i prosjektet vårt mottar økonomisk støtte. Derfor går nesten ingenting til administrasjon – og vi betaler alle utgifter og reiser av vår egen lomme, forklarer Haldis. Hun legger til at noen av de familiene som er dårligst stillet kan også motta annen støtte.

10 høner og en hane

Haldis blir kvikk i blikket og snakker varmt om hjelpearbeidet hun brenner for. Nå er hun tilbake på jobb i Stavanger og forteller om smarte og direkte måter å hjelpe andre på, noe som forbedrer livet til så mange. Hun forteller:

– Vi klarte å koble opp rørledningene slik at skolen for første gang fikk skikkelig og rent drikkevann. Vi kjøpte en rekke bøker, blant annet lære, sang- og ordbøker samt at vi fikk montert solcellepanel til flere familier som ikke hadde lys, sier en entusiastisk Haldis før hun forteller en morsom historie der flere familier får høner, men må dele på hanen.

Kulepenner og T-skjorter

Etter at Det norske kjøpte opp Marathon Oil i Stavanger hadde kommunikasjonsavdelingen en rekke pr-effekter til overs. Haldis fikk flere hundre kulepenner med Marathon-logo samt t-skjorter med slagordet «Vilje til å vinne/utvinne» – Ja, disse ble populære. Jeg sa at ordtaket betyr at «jeg er en vinner», noe som falt i god smak. Nå har hele skolen kulepenner, smiler Haldis.

Ellers fikk Haldis og medhjelperne gjort følgende:

  • En ung jente med poliomyelitt fikk symaskin og utstyr for å starte egen systue. I tillegg fikk hun 50 m stoff som skal bla brukes til skole uniformer for våre elever.
  • Gav ti av de eldste elevene ekstra kurs innen IT.
  • Betalte tilskudd til husleie for en mor med 9 barn.
  • Stativ for å soltørke saltet og krydret fisk som skal selges på markedet.
  • Betale for ekstraundervisning i engelsk språk.

Fakta om ALMA-M

Gruppen som Haldis har stiftet har som mål å skape en bedre oppvekst og fremtid for jenter som er de svakeste i Kambodsja. De kaller seg for ALMA-M (som er latinsk og betyr utvikling, opplæring, støtte og omsorg). Inntektene kommer fra 35 faddere som hver gir 100,- kr per måned, samt fra salg av varer fra Kambodsja (silkeskjerf, smykker, vesker og div. gaveartikler fra lokale systuer og produkter som venner og familie strikker, hekler ol.)

– Ta kontakt med meg om du ønsker mer informasjon, sier Haldis Særsten.

ALMA-M er registrert i Brønnøysund: NO996835723 og har fast regnskapsfører. Telefon er 48128705